Oldalsáv
»
O
l
d
a
l
s
á
v
«
Miskolc – Borkereskedő polgár háza – műemlék
2012.12.24. | Bagyinszki Zoltán

A keretes beépítésű lakóház a 18. század végétől kezdődően, több szakaszban épült ki. Legrégebbi része a telek nyugati oldalán álló görög borkereskedő ház, mely majdnem teljesen érintetlen állapotban maradt fenn. Ehhez kapcsolódik egy a 19. század első felében épült egyemeletes klasszicista, és egy 1884-ben épült szárny, melyet az 1960-as években emeletessé bővítettek.

A barokk homlokzatrész pilaszterekkel, faltükrökkel és falsávokkal van tagolva. Oldalszakaszainak ablakai fölött profilozott kosáríves szemöldökpárkány alatt rokokó jellegű stukkódísz található, a középszakasz két ablaka fölött hasonló stukkódísz fölött függönyíves szemöldökpárkány nyugszik. A homlokzatot profilozott párkány zárja. Az épület telekhatárhoz kapcsolódó udvari szárnyán, az utcai traktusba hullámos szemöldökpárkányú, felülvilágítós, záróékes, kőkeretes ajtó nyílik, mely ajtót barokk vasalatokkal díszes vasajtó zárja. Ugyanilyen ajtó található az épület udvari szárnyának emeletes hátsó szakaszán.

A földszintes szakasz előtt haladó, emeletre vezető lépcső alatti falazatban kőkeretes, vasrácsos pinceablak nyílik, rajta felfelé nyíló, vaslemezből készült csapóajtó látható. Az emeletre vezető lépcső mellett, a nyugati szárny falában vakolt szalagkeret alól nemrég került elő egy felső sarkain ívelt, záróékes, enyhén profilozott szalagkeretű kőkeretes ablak, melynek szárkövein vasalatnyomok találhatóak. Az épület nyugati, udvari szárnyának déli szakasza emeletes kialakítású. Az emeletes rész külső folyosóját szélein pilléreken, középen toszkán oszlopon nyugvó kétszakaszos, kosáríves árkádok tartják. A toszkán oszlopon nyugvó, a boltszakaszokat elválasztó harántborda épület felőli válla a falba épített négyzetes kőpilléren nyugszik, melyre a falban az udvari árkáddal megegyező ívű téglaborda feszül. A árkádok és a fal között két csehsüveg boltozatos szakasz található, melyek közül az északi szakaszban három kampóra rögzített vaskarika található.

A barokk kori utcai szárnyat és az északkeleti épületrészt erős eresz alatti külső folyosó köti össze, melynek járófelületén mintás terrazzo burkolat található. Az északkeleti épületrész homlokzatát pilaszterekkel, öv- és zárópárkánnyal tagolták, ablakait vakolt szalagkerettel látták el. Kapualja síkmennyezetes. Udvari körfolyosója hullámos ívű konzolokon nyugszik.

Forrás: muemlekem.hu

Ruszt – Osztrák Borakadémia (Burgenland – Őrvidék)
2012.12.24. | Bagyinszki Zoltán

Az ausztriai Ruszton, a Fertő tó menti városban nemzetközi Borakadémia működik télen-nyáron, ahová a hallgatók a világ minden tájáról érkeznek.
Pont egy éve írták alá az ausztriai Ruszt Szabad Város és Tokaj partnervárosi szerződést. Már az aláírás alkalmával is számos gesztus tettek a házigazdák a tokajiaknak. Elhelyezték a város főterén, Tokaj bronzba öntött címerét, felette a tokaji lobogóval.

Az egyéves évforduló alkalmával a Városi Múzeum alatti pincét újították fel, külön tokaji pavilont helyeztek el a pince leglátványosabb helyén, azaz a turista el sem kerülheti a tokaji borokat.

Imádom Rusztot ezt a pici ékszerdobozt, a minta települést az idegenforgalom egyik komoly, sajnos ma odaáti városát, a határ másik oldalán. Egykori legnyugatibb hazai borvidékünk boros települését, ahol aszú bort is készítettek- ma is készítenek.

Visszatérő fotózó vendég vagyok már 3 alkalommal jártam e kisvárosban, a gólyák és a bor városában. Igazán vonzó reneszánsz- barokk belváros kicsi utcákkal, gótikus templomokkal, hatalmas főtérrel rengeteg bicikliző, bort fogyasztó turistával. (lásd bővebben a fotókat a bagyinszki.eu honlapon)

Azért a lényeg a bor és a borakadémia ahol presztízs és szakmai érdek a jelenlét, ide el kell jönni – a képzésen a szakmai grémiumnak részt kell venni, az oklevelet meg kell szerezni – pedig ez nem olcsó mulatság….

A műemlék épület, az intézmény a város keleti részén közel a tó partján található.

Komoly rangja van, jönnek az érdeklődők, a szakemberek, a bort jobban megismerni vágyó közönség. Az itt megszerzett tudás és kapcsolat kamatozik.

Jövetben érdemes megállni és megtekinteni a pár km- re lévő kastélycsodát Kismartonban. Hazánk történetének, kultúrájának fontos állomása a hatalmas kismartoni Eszterházy kastély reneszánsz-barokk- klasszicista épületegyüttes.
Kismarton és Ruszt Sopronból gépkocsival 15 perc alatt, kerékpárral 35 perc alatt elérhető.

Forrás: Bagyinszki Zoltán

Sopron – városi borházak, pincék
2012.12.24. | Bagyinszki Zoltán

Magyarország egyik legrégibb történelmi hagyományokkal büszkélkedő borvidéke. A kelták és az ókori Róma által teremtett szőlő- és borkultúra volt az alapja a Soproni borvidék szőlőtermesztésének, borkészítésének. Már a XIV. század elején Magyarország legjelentősebb borvidékei között tartották számon, melynek kereskedelmi kapcsolatai messze túlnyúltak az ország határain. A XIX. századtól a poncichterek, a német ajkú gazdák messze földön híressé tették a soproni bort. A városra jellemző, hogy más borvidékekkel ellentétben a pincéket nem a szőlőkbe, hanem a városban, saját házaik alá építették. Ez akkoriban nem csak kiváltságot, de nagyobb biztonságot, védelmet jelentett a termelőnek.

Forrás: soproniborvidek.hu

Palkonya – Pincefalu
2012.12.24. | Bagyinszki Zoltán

A 2007-ben Európa Kulturális Falujának megválasztott, Baranya megyei Palkonya a Dél-Dunántúlon, Pécstől mintegy 30 km-re a Villányi borvidéken található. A 370 fős falu a Villány-Siklósi Borút tagjaként a baranyai borturizmus és a falusi turizmus egyik fontos állomása.

A XVII. században betelepült svábok hagyományainak legszebb emlékei a falu végén lévő, domboldalon sorakozó pincék. A műemlék pincefalu 53 présházból áll, amelyeket a XIX. század elején kezdtek el építeni. Az egységes stílust képviselő, fehérre meszelt házacskák igen megnyerő látványt nyújtanak.

Forrás: pincefalvak.hu

Mád – Képriport Áts Károly főborászról
2012.12.24. | Bagyinszki Zoltán

A Magyar Bor Akadémia 2012. évi “Bortermelője Magyarországon” cím birtokosa Áts Károly Mád, Royal Tokaji Borászati Zrt.

A “csodát alkotó” szakember és birodalma, a fotók 2012. év őszén készültek a Tokaj – Hegyaljai Borvidéken.

(az első három borász: Áts Károly – Tokaj, Borbély Tamás – Badacsony, Dúzsi Tamás – Szekszárd)

Írott régi dokumentumok borospincék mélyéből
2012.12.22. | Bagyinszki Zoltán

Kedves barátom – Tisztelt “Borbarát”!

Ismét közeledik a Szilveszter, ennek apropóján 3 írást ajánlok szíves figyelmébe.

Tízparancsolat Borivóknak, Borhamisítási ítélet, Pincevers,

Mind tartalmában – formájában, mind történelmi hűségében érdemes a figyelemre. Megszívlelendő gondolatokkal, több mint 100 éves nyomtatványok.
- Egy falfirka, amely valószínű pár pohár bor után került a Balaton- Felvidék egyik pincéjének falára.
- Egy hatósági nyomtatvány amely ma is aktuális ( VOLNA ) szerintem ilyet kevesen láttunk még.
- Egy tanácsokkal teli emléklap borivók számára, 11 pontban.
Észrevettem, rögzítettem, közreadtam, mindenkinek hasznos ismeretszerzést, jó szórakozást kívánok hozzá:

Bagyinszki Zoltán

BEKÖSZÖNTŐ
2012.12.22. | Bagyinszki Zoltán

Jól ismerem Bagyinszki Zoltánt. Ha egy témához kell tíz kép, akkor duzzog, hogy az sok, hogy nem biztos, hogy megfelelő időjárás lesz, meg nem is lehet olyan gyorsan elkészíteni, ideje sincs elég, meg még ezer érv …… aztán a megbeszélt időpont előtt elküld tíz helyett harminc nagyszerű képet.

Ilyesmi előtt állunk most is. Boros témájú honlapot tervez, de biztosan ez is több lesz a címben ígérteknél. Hiszen most, amikor a Corvina kiadó 2013-ban megjelenő útikönyvén dolgozunk együtt, amit én írok és ő készíti a fényképeket hozzá, szóval most sem csak a pincészeteket és borászatokat fotózza, hanem mindent, ami még a környék természeti és kulturális értékeit jelentheti. Kértem képet a pincéről és a borászról, kaptam képet ezen kívül a borvidékről, a tájról, a keresztről a szőlőben, a szőlőfürtön átvilágító napsugarakról, meg a környék présházairól stb. stb.

A pedagógus és népművelő mindig előbújik a fotográfus mögül. A jó borokra való figyelem felkeltés mellett nem nehéz megjósolnom, hogy annak ellenére, hogy mindig a borok és a pincék lesznek a középpontban, ott lesz a teljes (borászati szakkifejezésnél maradva) terroir is. Mert mitől egyedi egy bor? Elsősorban a vidék klimatikus és talaj adottságaitól, de az ott élő emberek borászati és gasztronómiai tudásától is. Nincs kétségem, hogy ez utóbbiak is bemutatásra fognak kerülni. Meggyőződésem, hogy a sok szaklap és folyóirat mellett helye van egy olyan nívós, internetes honlapnak is, ahol a bor, a pince, a szőlőskert, a táj, az ember, az ember alkotta művészeti értékek, mind megférnek egymás mellett Bagyinszki Zoltán képein.

Zoli, sok látogatót és sikert kívánok a honlaphoz.

Baráti üdvözlettel: Bede Béla

A Fotósról
2012.12.22. | Bagyinszki Zoltán

Belső késztetésem volt, – ezt a boros, képorientált honlapot muszáj volt megcsinálnom. Őszintén, örömmel tettem.

Bagyinszki Zoltán vagyok, Magyarországon – Gyula városában élek, a szeretnivaló kisvárosban ahol sajnos csak múltja van a bornak.

Szerencsésnek mondhatom magam- közhely, de a munka és a hobby nálam egyet jelent, ráadásul a családom, gyermekeim is tolerálják, támogatják, segítik dolgaimat- köszönöm Nekik!

Közel 20 éve kezdtem az aktív fotózást, publikálást 100 feletti alkalommal volt kiállításom Budapesten és Magyarország egy – egy városában, továbbá Romániában, Belgiumban, Szlovákiában, Jugoszláviában, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Lengyelországban. Legutóbbi kiállításom a hazai német-sváb pincék, borászok munkáját, eredményeit, pincekultúráját mutatta be.

A 2009. évben a kulturális miniszter Wlassics Gyula díjjal ismerte el több évtizedes közművelődési tevékenységem. 1998-tól folyamatosan készülnek a könyvek, albumok, DVD-k, szervezem az előadásokat, kiállításokat – népszerűsítve ezzel hazánk kultúráját, valódi értékeit, borkultúráját.

Lásd előző honlapom www.bagyinszki.eu e tartalmas digitális archívumot is tisztelettel ajánlom megtekintésre, ezt már 270.000 látogató megtette!

Sikeres évezredet zártam, illetve nyitottam, hiszen 30 könyv szerzője, társszerzője lehettem. Folyamatosan kattog a fényképezőgépem,” jelzem a félúton már túlvagyok……!” Most fejeztük be a Magyar borvidékek útikönyvének ( Bede Béla és Bagyinszki Zoltán- Corvina kiadó 2. sorozatkötet ) előkészítését- fölkerestem a 22 magyar borvidék fontosabb területeit, szőlőit,városait, pincesorait. Beleszerettem a témába – folytatom a bejárást hiszen óriási a terület, rengeteg az érdekesség. Képorientált formában- az ismeretterjesztés révén szeretném megörvendeztetni a téma kedvelőit.

www.borfókusz.hu / Bagyinszki fotókkal.
Az új, most induló honlapom remélem másképpen – gazdag, állandóan bővülő, reprezentatív képanyaggal mutatja be borkultúránkat, egyenlőre magyarul.

Nem kíván szakmai dolgokba belegabalyodni, mélyebb ismertetőket vállalni azt tegyék a borászok a szakma ismerői. Én bemutatom azt amit, ahogyan láttam, amit észrevettem, ami ott akkor fontos volt számomra. Tehát Bagyinszki fotók segítségével fókuszálok a pincékre, a szőlőkre, a hazai borkultúrára. A mozgást , a kikapcsolódást, a jó bort, egészségükre kívánom, induljanak el és találkozzanak olyan remek emberekkel mint nekem sikerült, kóstoljanak olyan finom borokat itthon mint Én.

2012. Gyula, Bagyinszki Zoltán e boros honlap-szerkesztő fotográfusa

Fontosabb munkáim, könyveim, kiadványaim szerzőként, társszerzőként
2012.12.22. | Bagyinszki Zoltán

Nemzeti örökségünk, kastélyok a történelmi Magyarországról
Publi City Kiadó Bp. 1998.

Kastélyok és paloták a történelmi Magyarországon
Mikes Kiadó Bp. 1999.

Magyar építészet sorozat (1500 év a történelmi Magyarország területén) I-VI. kötet
Kossuth Kiadó Bp. 2001- 2004.

Texas, a modern vadnyugat
Euro Konsortium Rt., Gyula 2002.

Hévíz
Tóth Kiadó, Debrecen 2004.

Gyula régen és ma sorozat könyvei
Gyulai Évszázadok Alapítvány 2004.

100 Magyar vár és 100 Magyar kastély
Tóth Kiadó, Debrecen 2005-06

Aggtelektől Wieliczkáig postakocsin a sóút mentén
Tóth Kiadó, Debrecen 2005.

Bank építőművészet Magyarországon
Kégl Miklós 2005.

Gyula régen és ma sorozat – 50 éves a Gyulai Várfürdő
Gyulai Évszázadok Alapítvány, 2006.

Gyula és környéke útikalauz
Hiszi Map Kft., Gyula 2008.

Alföldi szecesszió
Tóth Kiadó, Debrecen 2008.

Magyarországi reneszánsz építészet
Tóth Kiadó, Debrecen 2008.

Erdély sorozat – Tóth Kiadó, Debrecen 2010-12.
1. Erdélyi templomok
2. Erdélyi várak
3. Erdély természeti kincsei
4. Kincses Erdélyi városok: összesen 670 oldalon

Magyar szecessziós építészet – útikönyv
Corvina Kiadó, Budapest 2012.

Előkészületben:
MAGYAR BORVIDÉKEK ÚTIKÖNYV – 2013. tavaszára. Szerző: Bede Béla.

Kiállítások-témák-helyszínek
2012.12.22. | Bagyinszki Zoltán

Párizs, Varsó, Brüsszel
Magyar Házak kiállítótermei, USA, Texas, Fort Worth – Reneszánsz Hotel
Erdély és Felvidék magyar városaiban.
Sok-sok településen Magyarországon: Budapesten és Gyulán többször is.

Fontosabb kiállításaim témaköreiből:
A történelmi Magyarország építőművészete
Magyar várak és kastélyok, Végváraink
Texas a modern vadnyugat
Reneszánsz építészet Magyarországon
Banképítészet Budapesten
Görög kapuk – Rodoszról
50 éves a Gyulai Várfürdő
Arad képekben
Gyula, Németváros
Erdély természetesen
Félúton a szerző…
Római Katolikus templomok
Erkel Ferenc életpályája
Zsolnay tetők vonzásában
Német pincék Magyarországon


borfokusz.hu
© Pauló Lajos 2013