Oldalsáv
»
O
l
d
a
l
s
á
v
«
A Fotósról
2020.11.25. | Bagyinszki Zoltán

Hamvas Béla:
„ A víz őselem. Először a víz borrá változik,
a bor vérré változik.
Az víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem.

Talán kellemetlen kicsit a gyulai Bagyinszki Zoltán fotográfus számára, elnézést kérek most frissítem a régóta elavult bemutatkozó gondolatokat, mindezt röviden csak, a pincékhez borhoz illően..
Szeretem a jó bor társaságát, még jobban a borospincék világát a pislákoló gyertyákat, az áttetsző sötét csend birodalmát, a jó beszélgetéseket, a lopóból spriccelő bor semmihez nem hasonlító jajveszékelését…
Ez a világ teljesen elvarázsolt. Tokaj , Eger, Villány, Somló, Szekszárd csak néhány a sok extra magyar borvidék közül. A pár éve megjelent Borvidékeink útikönyvhöz (Corvina Kiadó) kapcsolódó feladatok életem egyik legnagyobb élménysorát jelentette. Bejártam valamennyi borvidékünket, rengeteg pincét felkerestem, legalább 25 pincesort- pincefalut fotózhattam-ezt még ma is szívesen exponálom.
Legutóbb Villánykövesd, Palkonya, Bóly települések határait látogattam meg. Lehet, hogy még elégedett is lehetek a napi átlagos 80-100 látogatóval.
A részletes életrajzi, alkotói adatok a befogadó bagyinszki.eu honlap elején a névjegynél olvashatóak, közben már nyugdíjasként járom a szőlődombokat, a pincesorokat. Azt jelzem több mint 60.000 fotó látható a honlapokon, napi 4-500 a letöltések száma, volt már napi 2500 látogatóm is a nagyvilágból. A készített könyveim – fotós közreműködéseim száma 30 felett van. 25 év hazai és nemzetközi kiállításainak száma már túl van a 120-as szám felett. Ebből néhány örök témaként, a pincékre szőlőre, a szüretre koncentrált. Hetente 2-3 új téma kerül fel változatosan a 2 honlap oldalaira. Örömömre szolgál, a borfókusz különösen kedves Feleségem számára.
A vírushelyzet nem könnyített a fotográfus utazásain, sőt. Az idei terveim kútba is estek alig pár borvidékre jutottam el, jövőre biztosan változik a helyzet az utazásaimat szeretném majd jobban a borvidékek felé-a szüret idejére is koncentrálni. Addig is szívesen és elismeréssel olvasom Hamvas Béla a bor nagy tisztelőjének irodalmi gondolatait.
Szerintem büszkék lehetünk a magyar borok történelmi múltjára, európai hírnevére, jelenlegi ismert borászaink sikereire. Magam is tapasztalom a hazai borfogyasztás, a borkultúránk emelkedő színvonalát, nemzetközi eredményeinkről is sokat olvasok, zárógondolatom mi más is lehetne. Jó utat kívánok a borospincék, borkóstolós vacsorák irányába, Mindenki egészségére!

Bagyinszki Zoltán


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

borfokusz.hu
© Pauló Lajos 2013