Oldalsáv
»
O
l
d
a
l
s
á
v
«
Sopron – Gangl borászat és pince
2024.03.23. | Bagyinszki Zoltán

Gyertyafényes soproni időutazás a millió éves kőpince borokkal bélelt járataiban.
Filozófikus kérdés a Soproni – mit is jelent valójában, mit tartalmaz e kifejezés jelenleg?
Talán a reklám ereje- hatalma, sűrűsége miatt valószínű sokan a sörre gondolnak, holott a Soproni vörösbor is komoly, ismert finom ital- első helyen talán a Kékfrankost illik említeni.
Régi márka, versenyben volt, talán van ma is a legjobb magyar vörösborok piacán. Ebben kicsit része van a Soproni borvidéken, a Gangl család több mint 150 éves múltú munkálkodásának ( szőlőültetvényeik a Fertő – tó környékén találhatóak ).
Szerencsém volt – néhány éve a Corvina Kiadó: Magyarországi borvidékek c. útikönyv fotósfeladatai kapcsán felkerestem a pincészetet, ahol fotóztam, kóstoltam, beszélgettem és sokat tanulhattam a család borász képviselőjétől. Köszönöm..
Boraik a Kékfrankos, a Merlot, a Zweigelt, a Cabernet sauvignon, a Sauvignon blanc és a Kékfrankos rozé. Van választék és finom- néhány palackot érdemes útitársként, vagy ajándék formájában a táskába rejteni.
A kő pincerendszer kicsit egyedi dolog, nehezen megmunkálható …. inkább a könnyebben megmunkálható üledékes kőzet / lösz, homokkő, agyagos talaj a közismert pinceanyag- továbbá a vulkáni kőzeteknél a tufa – pl riolittufa, andezit tufa.
Sopron és környéke adottságai miatt a városban dolgozták fel a szőlőt és tárolták a bort a a polgárházak alatti pincékben. Erre jó példa a Gangl család, kb. kétszáz éve kezdték el kialakítani e földalatti bortárolót.
A Lehár Ferenc utcai igényes bejárat a csodás kilincs a belső téglaboltívek , muzeális jelleg hozzátettek egy kis pluszt a természet szakértelméhez.
A fotós”helyi gyertyák” segítségével kapott egy kis fényt és tudott hangulatos képeket készíteni a pincében, a hordók világában.Talán az Önök örömére is. Egészségünkre!

Bagyinszki Zoltán


borfokusz.hu
© Pauló Lajos 2013