Oldalsáv
»
O
l
d
a
l
s
á
v
«
Palkonya – présházak és pincék 2020.
2020.11.13. | Bagyinszki Zoltán

Jászberényi öreg prés
2020.08.24. | Bagyinszki Zoltán

Szekszárd – Takler pince
2020.07.08. | Bagyinszki Zoltán

Tokaj – Bodrogkisfalud Patricius Borház Kft.
2019.03.04. | Bagyinszki Zoltán

A tokaji borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka. A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok Mátraalján és Tokaj-Hegyalján. A 8 történelmi első osztályú dűlő gazdagságát ötvöző 85 ha-os birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel az 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyalja Albumban is szerepelő uradalmi présház átalakításával, melyhez ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is csatlakozik, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban.

https://patricius.hu/hu/

Balatonakali – présházak szőlővel
2016.10.04. | Bagyinszki Zoltán

Balatonakali település határában járva – Fenyehegyen és Les-hegyen – csodálatos XVIII.-XIX. században épült borospincéket találunk, melyek magukon viselik a Balaton-felvidék népi építészetének stílusjegyeit.
Szerencsére a pincék tulajdonosai többnyire eredeti szépségükben őrizték meg az épületeket az utókornak.

http://www.balatonakali.hu/Turizmus/Bor/Tortenelmi-Szolohegyek-Borut-Egyesulet-Balatonakali

Somló – Spiegelberg Kézműves Borpince
2016.08.03. | Bagyinszki Zoltán

Spiegelberg István a Berlinben született borász egykor BMW-ket tesztelt Németországban, ma a Somló hegy kevés állandó lakóinak egyike. A hegyen nemcsak szőlőműveléssel és borászkodással foglalkozik, hanem alkalomadtán idegenvezetőnek is felcsap.

Egész életében kötődött Magyarországhoz és a Somlóhoz. Nagymamája Somlójenőbe lakott, ide járt iskolai szünetekbe, és már akkor sok időt töltött a hegyen. Először 20 évesen döntött úgy, hogy Magyarországra jön, akkor Budapesten egy színházban dolgozott, de végül visszament, és Münchenben élt majdnem 19 évig.

1993-ban nyaralónak vásárolt egy pincét, de végül a hozzá tartozó szőlővel is elkezdett foglalkozni, így 1998-ban már a régió aranyérmes borát tudhatta magáénak. Sokáig hobbiként foglalkozott szőlőműveléssel és borászkodással, kéthetente járt a Somlóra.

2004-ben töltött először palackba bort és kezdte el értékesíteni, ami jó visszhangot váltott ki hazai és nemzetközi szakmai körökben egyaránt. El kellett dönteni melyik irányba megy tovább, hobbinak túl nagy volt a borászkodás, megélni túl kicsi. Így 2007-ben jött a döntés, hogy a somlói borokkal akar foglalkozni, és azóta a hegyen él.

Időközben egyre több birtokot vásárolt a hegyen, így többfelé vannak szőlői. Szőlőbirtokait organikusan, vegyszermentesen műveli.

A hozzá látogató borkedvelők juhfark, olaszrizling, cuvée, furmint, hárslevelű és chardonnay boraiból kóstolhatnak és vásárolhatnak. Előzetes egyeztetés alapján 20 főig várja vendégeit borkóstolásra, 10 főig szállást is tud biztosítani. A borkóstolás mellett falusi vendégasztal keretében hideg és meleg étkezés is biztosított, valamint kemencés házi kenyérsütésre is lehetőség nyílik.

http://somloiborut.hu/spiegelberg-kezmuves-borpince/

Hajós – Boltív és pince születik!
2014.02.03. | Bagyinszki Zoltán

Ősszel ismét tudatosan…. Hajóson – a Pincefaluban jártam, sőt ott is aludtam – aludhattam végre és nem rohantam tovább!
Megérte finom borok jó társaság, érdekes pincék , de a csúcs:
Kedves borbarátok , pincelátogató Honfitársaim végre láthattam hogy a hihetetlenül stabil 1000 éves technológiának mi a lényege!
A képeken Önök is láthatják, nem mindennapos eset-  hogyan rakják az ívet a szakemberek és mitől lesz szép és tartós ( stabil ) a sok sok tégla
agymás mellett, egymás felett ívelt formában a fejünk felett ………Pedig mint látjuk a pihenő  boros hordók felett több méter vastag agyag és lösz található majd, több tonna súlyt képviselve.

Igen, nehéz és szép munka nagy felelősséggel, gratulálok az ismeretlen mesternek – ősszel visszatérek és megnézem a már kész művet,sőt az új  hajósi bort is megkóstolom majd
a boltíves pincében.
Ja, csak úgy mellékesen közben  2013. tavaszán elkészült és megjelent a hazai borvidékeinket – benne Hajóst is 3 nyelven bemutató útikönyv a “Magyar Borvidékek”

Bagyinszki Zoltán

Etyek Haraszthy – Vallejo pincészet
2013.12.11. | Bagyinszki Zoltán

A Haraszthy Pincészet tökéletes hely a bor- és gasztronómia kedvelőinek. Kapcsolódjon ki egy pohár borral a gyönyörű táj látványa mellett.

A Haraszthy Pincészet nem csak a borról szól, hanem annál sokkalta többről; a kikapcsolódásról, a változatos programokról, a feledhetetlen élményekről.

Forrás: http://www.hvp.hu/

 

Balatonfüred – Figula pincészet
2013.08.09. | Bagyinszki Zoltán

A Figula Pincészet 1993-ban alakult a Pannon táj ékköveként emlegetett Balaton régióban. A dédapa, Tolnay István, a XIX. században Balatonfüred legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott, így az út számunkra ki volt jelölve. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel. A hagyományok tisztelete mellett munkánk során felhasználjuk a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket.

Szőlőskertjeink a pincészet 6 km-es körzetében találhatóak, Balatonfüreden, Balatonszőlősön, Pécselyen, Csopakon és Tihanyban.

A 20 hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – dűlőink termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva – mutatjuk be a borvidék sokszínűségét.

A lelkiismeretes és szigorú szakmai munka eredményeként számos hazai és világversenyen – Bordeaux, Brüsszel, Párizs – komoly elismeréseket szereztünk borainkkal. Figula Mihály † többéves munkája elismeréseként a 2000. évben elnyerte hazánk legmagasabb szakmai elismerését, az „Év bortermelője” megtisztelő címet. A Magyar Bor Akadémia és az ország vezető borászatait tömörítő Pannon Bormíves Céh tagja volt. Munkásságát családja tisztelettel folytatja.

Forrás: figula.hu

Balatonlelle, Kis-hegy – Konyári pince
2013.08.09. | Bagyinszki Zoltán

A Konyári Pince jelenleg 25 hektáron gazdálkodik, évente körülbelül 110-140 ezer palackot forgalmaz. Ültetvényeik a környék jobb fekvéseiben találhatók. A birtok egyik ékköve, az 1757-ben épített téglaboltozatos pince, a balatonlellei Kishegyen található, ahol a szőlőművelés és borkészítés hagyománya 800 éves múltra tekint vissza.
Konyári János az 1990-es évek elején a legelsők között jelent meg a piacon palackozott boraival. Magyarországon állítólag ő volt az első, aki a barrikhordós érlelést alkalmazta. A barrikolás művészetén túl azt is elsőként bizonyította be, hogy a Dél-Balatonon is lehet kékszőlőből csúcsborokat készíteni. Barrik érlelésű, 1990-es évjáratú Cabernet Sauvignon-ja nemcsak a Foodapest-VinAgora nagyaranyát, hanem a fogyasztók bizalmát is elnyerte.

Konyári János utánpótlásról is időben gondoskodott. Fia, Dániel, 2000-ben diplomázott, talán nem véletlen, a barrikhordós érlelésből írta szakdolgozatát. Az egyetem után bejárta a fél borvilágot, Dél-Afrikában, Portugáliában, Kaliforniában és Új-Zélandon tanulmányozta a borkészítés technológiáit. A Konyári Pince borai ma már apa és fia közös alkotásai.

Sigillum Loliense névre hallgató fehér és vörös küvéjük, melyek minden évjáratban a kiváló minőség és a kedvező ár házasításai, Lelle egykori pecsétjéről (Sigillum Loliense=Lellei pecsét) kapták a nevüket, a pecsétről, amely már évszázadokkal ezelőtt is karózott szőlőt ábrázolt.

A bordeaux-i fajtákból építkező vörös Loliense mellett 100%-ban merlot-ból készítik a fajta igazi teltségét és bársonyosságát megmutató Sessiot, 2008 decemberében pedig egy csúcsborral, a két cabernet házasításából született Pávával jelentkeztek, amely a kóstolók egybehangzó véleménye szerint a modernkori magyar borászat egyik legszebb és legelegánsabb tétele.

Konyári János 2008-ban elnyerte az Év Bortermelője-díjat.

Szőlőfajták: Merlot, Kékfrankos, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Olaszrizling, Hárslevelű, Sauvignon blanc és Chardonnay.

Forrás: utisugo.hu


borfokusz.hu
© Pauló Lajos 2013