Oldalsáv
»
O
l
d
a
l
s
á
v
«
Soproni borvidék, Fertő mente
2016.08.16. | Bagyinszki Zoltán

Borvidék az Alpokalján

Az ország legnyugatibb borvidéke, amely már a középkor óta híres volt borairól és jól szervezett borkereskedelméről.

A soproni borvidék az Alpokalján, a Soproni-hegységben és a Fertő-tó déli és nyugati szegélyén terül el. Egyenes folytatása a burgenlandi Lajta-hegységi, Ruszt-Fertő-vidéki bortermő területeknek. A szőlővidék két nagy tömbben helyezkedik el. Az egyik, – szőlőművelésre talán alkalmasabb terület – északon van, Fertőrákos, a Fertő-tó és Balf község között. Ez a táj a Fertő-tó felé lejt. A másik terület Soprontól keletre, Fertőszentmiklósig húzódik. A várostól délre, a Harka községbe vezető út mellett is találunk szőlőültetvényeket.

Itt még a csapból is vörösbor folyik

Sopron és környéke ma elsősorban vörösbor termeléséről híres (a terület öthatod részén vörösborszőlő terem), kisebb mértékű fehérbor termeléssel kombinálva.

Jelenleg a soproni borvidéken elsöprő dominanciával hódít a kékfrankos. Ezt csak nagy késéssel követi a zweigelt és a cabernet sauvignon. Az utóbbi év hatalmas sikere volt Franz Weninger soproni syrah bora, amely ezen a – melegkedvelő szőlőfajtához képest igen északi – területen is kitűnő minőséget mutatott. A fehérborok közül a hagyományos zöldveltelini mellett, a chardonnay, a traminit és a sauvignon blanc-ot említhetjük.

A szőlőültetvények fajtaösszetétele világosan mutatja azt a XX. század második felére kialakult állapotot, ami szerint a század elején, a filoxéravész után még kizárólag fehérbort termelő tájon a vörösbor jut uralomra. Vajon mi okozhatta a fajtaösszetétel gyors változását?

Sopron hagyományos szőlőfajtája a XX. század elején a zöld veltelini volt. Még korábban, a filoxéravész előtt, a XVIII. században a Soproni borvidéken a legjobb minőséget adó szőlőfajtának a furmint bizonyult, amelyből kedvező időjárás mellett, késői szüreteléssel aszúbort is termeltek. Ez volt az az árucikk, amelyre nagy volt a külföldi kereslet és az aszú kémiai tulajdonságai következtében nagy távolságra is szállítható volt. 1893-ban pl. 1000 hektoliter, 1894-ben 500 hektoliter, 1895-ben 200 hektoliter aszúbort termeltek a soproni borvidéken. A filoxéravész után eltűnt a soproni aszú és csak a Fertő-parti Ruszton élt tovább. 1919 után aztán Ruszt is eltűnt – legalábbis Magyarországról -, de a ma osztrák területen lévő városkában kiemelkedő évjáratokban ma is készítenek aszút.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

http://www.borterasz.hu/soproni_borvidek

Somló – Spiegelberg Kézműves Borpince
2016.08.03. | Bagyinszki Zoltán

Spiegelberg István a Berlinben született borász egykor BMW-ket tesztelt Németországban, ma a Somló hegy kevés állandó lakóinak egyike. A hegyen nemcsak szőlőműveléssel és borászkodással foglalkozik, hanem alkalomadtán idegenvezetőnek is felcsap.

Egész életében kötődött Magyarországhoz és a Somlóhoz. Nagymamája Somlójenőbe lakott, ide járt iskolai szünetekbe, és már akkor sok időt töltött a hegyen. Először 20 évesen döntött úgy, hogy Magyarországra jön, akkor Budapesten egy színházban dolgozott, de végül visszament, és Münchenben élt majdnem 19 évig.

1993-ban nyaralónak vásárolt egy pincét, de végül a hozzá tartozó szőlővel is elkezdett foglalkozni, így 1998-ban már a régió aranyérmes borát tudhatta magáénak. Sokáig hobbiként foglalkozott szőlőműveléssel és borászkodással, kéthetente járt a Somlóra.

2004-ben töltött először palackba bort és kezdte el értékesíteni, ami jó visszhangot váltott ki hazai és nemzetközi szakmai körökben egyaránt. El kellett dönteni melyik irányba megy tovább, hobbinak túl nagy volt a borászkodás, megélni túl kicsi. Így 2007-ben jött a döntés, hogy a somlói borokkal akar foglalkozni, és azóta a hegyen él.

Időközben egyre több birtokot vásárolt a hegyen, így többfelé vannak szőlői. Szőlőbirtokait organikusan, vegyszermentesen műveli.

A hozzá látogató borkedvelők juhfark, olaszrizling, cuvée, furmint, hárslevelű és chardonnay boraiból kóstolhatnak és vásárolhatnak. Előzetes egyeztetés alapján 20 főig várja vendégeit borkóstolásra, 10 főig szállást is tud biztosítani. A borkóstolás mellett falusi vendégasztal keretében hideg és meleg étkezés is biztosított, valamint kemencés házi kenyérsütésre is lehetőség nyílik.

http://somloiborut.hu/spiegelberg-kezmuves-borpince/


borfokusz.hu
© Pauló Lajos 2013