Oldalsáv
»
O
l
d
a
l
s
á
v
«
A “leg- leg- leg-” Szegi pince Tokaj – Hegyalján
2012.11.01. | Bagyinszki Zoltán

A Tokaj Kereskedőház több mint negyed százada alakította ki Szegi és Szegilong határában a Hatalos-hegyen a Tokaji borvidék legnagyobb méretű pincéjét. Négy – több száz éves – földalatti kőporbányát köt össze ez az öt kilométernyi kétszintes pincerendszer, mely Közép-Kelet Európa legnagyobb borospincéje. A közel 400 éves kőfejtő az évszázadok folyamán alakult ki. A belőle kitermelt kőport háztartási súrolóanyagnak és építőanyagnak használták.

A kétszintes pincerendszer alsó szintjének hőmérséklete 10-11 C, melyet döntően aszú borok érlelésére használunk. A felső szint 11-12 C hőmérsékletű, amely a szamorodni borok érleléséhez ideális. A Tarsovits terem külön egysége a pincének, amely az öt hajós elrendezéssel 3500 hl bor érleléséhez biztosít optimális környezetet. A pincében jelenleg 5400 db tölgyfahordó található 20.300 hl kapacitással.

A pince felső szintjén helyezkedik el a bormúzeum. Három termében 29.000 palack került elhelyezésre. A legrégebbi évjárat az 1920-as évből való. A szortiment a 70-es évek végéig nyúlik. A palackok – mint a Tokaji pincékben általában – állítva kerültek tárolásra, amit a páratartalom és az állandó hőmérséklet tesz lehetővé. Így tud kialakulni a palackokon a nemes penésszel, amely a világon egyedülálló megjelenést biztosít eme nemes tokaji borok számára.

A prémium kategóriájú borokat szintén a felső szinten, a muzeális résszel szemben, két teremben érleljük palackban. Jelenleg 138 ezer palack van itt betárolva. Ezen palackok érlelése fektetve történik, a speciálisan kialakított homokágyakon. Külön egymástól fallal elválasztott részekben, amelyek befogadóképessége egységesen 6700 palack. Az itt töltött több éves esetleg évtizedes palackos érlelés során kerülnek a prémium kategóriájú borok a boltok polcaira és a fogyasztók poharába.

A pince három kóstoló részből áll, melyek változatos vendégfogadást tesznek lehetővé.
1, A borkápolna nyolcszögletű 5 m2 átmérőjű és 18 személy befogadására alkalmas. A Sárospataki vár “Sub Roza” termének mintájára készült.
2, A lovagterem 8 x 5 m-es téglalap alapterületű és 35 fő kényelmes kóstolását teszi lehetővé.
3, A nagy terem 5,5 x 19 m-es téglalap alapterületű és akár 120 főt tud befogadni.
Ezen kóstoló termek lehetőséget biztosítanak különböző méretű látogatócsoportok fogadására.

A Szegi Pincénkbe látogató vendég borkóstolás során ismerkedhet meg a cég kiváló boraival és azok széles szortimentjével, miközben rövid földtani, szőlészeti és borászati ismeretekhez juthat egy kis történelmi fűszerezéssel egybekötve. A pincelátogatás és a nemes borok kóstolása után, a pincéből a felszínre érve az utazás záró akkordjaként, a híres cseresznyefánál az egyik legszebb Hegyaljai panorámában gyönyörködhet az a kedves látogató, aki felkeresi pincénket.

Forrás: www.tkrt.hu


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

borfokusz.hu
© Pauló Lajos 2013