Oldalsáv
»
O
l
d
a
l
s
á
v
«
Fantasztikus szőlőprések az utóbbi 200 évből válogatva – I. faprések
2012.10.28. | Bagyinszki Zoltán

Évek óta járom a magyar borvidékeket , fotózom, keresem a szép és érdekes szőlővel borászattal kapcsolatos dolgokat, tárgyakat, eszközöket, régiségeket is.

A 22 borvidék tájképi szőlőskerti témaköre, a változatos pincék és présházak világa fantasztikus program- sorozatot jelent számomra, valószínű már a 2. kör végén vagyok – azonban még 1-2 érdekes helyszín képi rögzítése a közeljövő szép feladata objektívem számára.

A sokszínű, izgalmas és (ízletes) terület meghatározó eszköze számomra, mely már az elejétől fogva állandóan megtalált, elmaradhatatlan borászati témám a prés volt!

A szőlőprést rendkívül változatos formai technikai kivitelezés jellemezi, régen fából készült, majd öntöttvasból , manapság teljesen más a forma az anyag ill. a technológia amit használnak a szőlő levének a mustnak a kipréselésére. A csúcs számomra a Tibolddaróci pneumatikus készülék volt, de a legnagyobb tiszteletem a ma is használható 200 évnél idősebb tölgyfa szerkezeteké! Hihetetlen egyszerű, nagyszerű és strapabíró préseket készítettek a régmúlt mesterei! Ezek még ma is nagyon sok településen megtalálhatóak.
A prés lehet: avítt- megkopott, szépen kijavított-kifestett, vagy tönkrement – leselejtezett értéktelen tárgy, attól függően melyik szőlősgazdának, gyűjtőnek mit jelent a régi munkaeszköz ?!

Működésüket, működtetésüket tekintve volt kisméretű házi és nagyobb ipari kapacitással bíró kézi vagy gépi megoldás, de a gravitációt is felhasználták eleink a préselésre, amíg a mázsás kősúly folyamatosan dolgozott helyettük addig borozgatva, beszélgetve telt az idő és folyt a must, így a hordót csak cserélgetni kellett alatta.

Egykori és mai funkcióit tekintve: hol a kert, a táj díszeként, hol mint ipari- mezőgazdasági műemlék, hol mint helytörténeti gyűjtemény féltett darabja, hol mint munkaeszköz, hol mint rekonstruált dísztárgy a vinotékában, hol mint a poéták alanya, hol mint bútordarab, hol mint hirdetőtábla, egyre több helyen műalkotásként vagy borvidéket, borúti települést, pincesort jelölő megállító táblaként talált új feladatot magának. Talán a reklám egyik jó eszközét is láthatjuk benne.

A prés igen, meghatározó módon jelen van a borkészítés területén, ( a jó bor meg az egészséges magyar ember életében ) megbecsült és itt ott kevésbé megbecsült formában. Ha belegondolok ezek a szerkezetek- sokunk számára örömet okozva hány millió hektoliter borhoz biztosították a szőlő levét évszázadok folyamán…
„Présképek” térben és időben való bemutatásával (a település megjelölésével) készítettem egy válogatást, RITKASÁGNAK SZÁMÍTÓ virtuális kiállítást – tisztelegve az ŐKET készítő magyar mesteremberek munkája- alkotása előtt.

Az Önök nevében is köszönöm: Bagyinszki Zoltán fotográfus


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

borfokusz.hu
© Pauló Lajos 2013