Oldalsáv
»
O
l
d
a
l
s
á
v
«
Somló – Spiegelberg Kézműves Borpince
2016.08.03. | Bagyinszki Zoltán

Spiegelberg István a Berlinben született borász egykor BMW-ket tesztelt Németországban, ma a Somló hegy kevés állandó lakóinak egyike. A hegyen nemcsak szőlőműveléssel és borászkodással foglalkozik, hanem alkalomadtán idegenvezetőnek is felcsap.

Egész életében kötődött Magyarországhoz és a Somlóhoz. Nagymamája Somlójenőbe lakott, ide járt iskolai szünetekbe, és már akkor sok időt töltött a hegyen. Először 20 évesen döntött úgy, hogy Magyarországra jön, akkor Budapesten egy színházban dolgozott, de végül visszament, és Münchenben élt majdnem 19 évig.

1993-ban nyaralónak vásárolt egy pincét, de végül a hozzá tartozó szőlővel is elkezdett foglalkozni, így 1998-ban már a régió aranyérmes borát tudhatta magáénak. Sokáig hobbiként foglalkozott szőlőműveléssel és borászkodással, kéthetente járt a Somlóra.

2004-ben töltött először palackba bort és kezdte el értékesíteni, ami jó visszhangot váltott ki hazai és nemzetközi szakmai körökben egyaránt. El kellett dönteni melyik irányba megy tovább, hobbinak túl nagy volt a borászkodás, megélni túl kicsi. Így 2007-ben jött a döntés, hogy a somlói borokkal akar foglalkozni, és azóta a hegyen él.

Időközben egyre több birtokot vásárolt a hegyen, így többfelé vannak szőlői. Szőlőbirtokait organikusan, vegyszermentesen műveli.

A hozzá látogató borkedvelők juhfark, olaszrizling, cuvée, furmint, hárslevelű és chardonnay boraiból kóstolhatnak és vásárolhatnak. Előzetes egyeztetés alapján 20 főig várja vendégeit borkóstolásra, 10 főig szállást is tud biztosítani. A borkóstolás mellett falusi vendégasztal keretében hideg és meleg étkezés is biztosított, valamint kemencés házi kenyérsütésre is lehetőség nyílik.

http://somloiborut.hu/spiegelberg-kezmuves-borpince/


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

borfokusz.hu
© Pauló Lajos 2013