Az Etyek–Budai borvidék az Észak-dunántúli borrégió legkeletibb, a Buda környéki szőlőket felölelő része.
Teljes termőterülete 5600 ha, ebből 3927 ha I. osztályú. Akárcsak a régió többi borvidékén,itt is szinte kizárólag fehérborokat termelnek, jellemzően reduktív technológiával. Talajai jellemzően mészkő,dolomit vagy homokkő alapkőzeten alakultak ki.
Évi átlagos hőmérséklete az országos átlagnál kissé alacsonyabb. A vidék viszonylag szeles, csapadékellátása
megközelíti az országos átlagot. Az adottságok lehetővé teszik a korán szüretelhető pezsgőalapborok készítését. A
borok többsége nem túl testes, reduktív, száraz bor.
Ismertebb borai:
Etyeki chardonnay
Telki királyleányka
Etyeki muskotály
Etyeki olaszrizling
Etyeki rajnai rizling
Budai sauvignon blanc
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából