Oldalsáv
»
O
l
d
a
l
s
á
v
«
Etyeki pincék és szőlődombok
2013.12.11. | Bagyinszki Zoltán

Az Etyek–Budai borvidék az Észak-dunántúli borrégió legkeletibb, a Buda környéki szőlőket felölelő része.

Teljes termőterülete 5600 ha, ebből 3927 ha I. osztályú. Akárcsak a régió többi borvidékén,itt is szinte kizárólag fehérborokat termelnek, jellemzően reduktív technológiával. Talajai jellemzően mészkő,dolomit vagy homokkő alapkőzeten alakultak ki.

Évi átlagos hőmérséklete az országos átlagnál kissé alacsonyabb. A vidék viszonylag szeles, csapadékellátása
megközelíti az országos átlagot. Az adottságok lehetővé teszik a korán szüretelhető pezsgőalapborok készítését. A
borok többsége nem túl testes, reduktív, száraz bor.

Ismertebb borai:

Etyeki chardonnay
Telki királyleányka
Etyeki muskotály
Etyeki olaszrizling
Etyeki rajnai rizling
Budai sauvignon blanc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

borfokusz.hu
© Pauló Lajos 2013