Oldalsáv
»
O
l
d
a
l
s
á
v
«
Vaskeresztes – Öreg pincék
2012.09.26. | Bagyinszki Zoltán

Vaskeresztes község Vas megye nyugati részén, közvetlenül az osztrák határ közelében, a Vashegy keleti, magyarországi oldalán fekvő település, a Szombathelyi kistérségben.

A régészeti leletek tanúsága szerint területén már a vaskorban emberi település volt. Diófás-dűlőben az i. e. 7. századból származó vaskori halomsírokat, a közeli Pinkaóvár urainak gazdag mellékletekkel ellátott sírjait tárták fel. A határában emelkedő szőlőhegyen már a kelták is foglalkoztak szőlőműveléssel. 1221-ben Kereztes néven említik először. Neve abban az oklevélben szerepel, melyben Hédervári István pornói birtokát a szentgotthárdi cisztercita kolostornak adja. Egy 1744-es évi összeírásból azt is megtudjuk, hogy: “Bortermését a jobb osztályba sorolják”.

A vaskeresztesi birtokok meglehetősen meredekek, dél-nyugati fekvésűek. A szőlőhegy pincéire a kétszintes elrendezés a jellemző. Alul a földből kiásott, majd a csatári kőből falazott pince, felette pedig “kétosztatú” építmény. Az egyik osztat a présház, a másik a lakóház. A pince külön bejáratú a ház homlokzata felől. Ez lejárat “duplaajtós”: egy ajtó a földszinten, egy a pinceszinten található. Így a lejáró zsilipkamra szerepet tölt be. A kinti hőmérséklet-változások közvetlen hatásától óvja a bort. A pince télen-nyáron közel állandó hőmérsékletet biztosít. A présházba oldalról nyílik a bejárat, amin keresztül a szobát lehet megközelíteni.

A vaskeresztesi szőlőhegy aranya a kékfrankos. A termesztett fajták közül jelenleg a vörösbort adó fajták dominálnak mint például a már említett kékfrankoson kívül a Zweigelt, Oportó, Cabernet Sauvignon, Merlot, de a fehér bort adó szőlőfajták is megtalálhatók pl. Olaszrizling, Rizlingszilváni, Rajnai Rizling, Szürkebarát. A helyi borvidék a Soproni Borvidék részét képezi.

Forrás: wikipédia


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

borfokusz.hu
© Pauló Lajos 2013