Oldalsáv
»
O
l
d
a
l
s
á
v
«
Balaton Csopak, Szent Donát pince és borház
2019.07.22. | Bagyinszki Zoltán

Birtokunkat Szent Donátról, a csopaki szőlők nyári viharok elleni védőszentjéről neveztük el. A Pannónia korában élt ókeresztény szent egyben történelmi kapocs is számunkra, mely összeköti a helyi borkultúra római kezdetét, Csopak szőlőinek 1000 éves egyházi múltját valamint a jelen kor éghajlati kihívásait.

Fontos számunkra, hogy birtokunk nagy gonddal készített termőhelyi borai megfelelő gasztronómiai kontextusban jelenjenek meg. A Borkúria bisztrója és borkertje egész évben működik. Konyhánk alappilérei a frissesség és a regionalitás. Endrédi Zoltán séf és csapata a Balaton és a Bakony alapanyagai mentén építik fel az étlapot. A konyha saját fűszer- és zöldségkertje, valamint a szezonhoz illeszkedő változatos étlap a biztosítékok arra, hogy csak a legjobb kerüljön a tányérokra.

A csopaki birtok mérete elérte a 3 hektárt. Megépült a Szűcs Endre tervezte balatoni stílusú főépület és a földalatti pincerendszer első része. A termőre forduló területek évente 8-10 ezer palacknyi kiváló termést adtak. A pince előtti borterasz nyaranta sokak kedvencévé vált. A pincészet és a birtok Csopak szőlőinek védőszentje után a Szent Donát nevet kapta.

https://www.szentdonat.hu/


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

borfokusz.hu
© Pauló Lajos 2013