Oldalsáv
»
O
l
d
a
l
s
á
v
«
Pécsi pezsgőgyári pince
2012.09.15. | Bagyinszki Zoltán

A 9-13. képeken látható pince-üvegraktárban együtt tárolt üres üvegek száma 140.000, 5 szint egymás alatt. – Bagyinszki Zoltán.

A pécsi pezsgőgyár 150 éves múltra tekint vissza, megalapítása Littke Lőrinc nevéhez fűződik. Lengyel származású, mestersége szerint szabó volt. Az 1830-as lengyel forradalom után menekült Magyarországra, Pécsre, ahol belépett a helyi szabó céhbe. A családnak volt két fia és az idősebb útra kelt Franciaországba, hogy kitanulja az „haute couture” művészetét. Ez idő alatt annyira megbűvölte őt a pezsgő és a pompás borok készítése, hogy amint visszatért Magyarországra, azonnal meggyőzte édesapját, hogy a „pezsgőgyártás különleges módszerét” alkalmazva indítsák el a pezsgőkészítést. Számos kísérletezésbe kezdett a nemes ital titkának megfejtésére. Egy pozsonyi tanulmányút után palack- és dugóbeszerzési valamint tárolási ismeretekkel és receptekkel tért haza. Nagy lehetőségeket látván a pezsgő gyártásában, felbuzdulva a tapasztalatokon és elegendő tőkével is rendelkezve 1858-ban megvásárolta a tér alatti pincerendszert és a következő évben megalapította a mai Magyarország első pezsgőgyárát. Az évek során az üzleti életben meghatározó szerepet töltött be.

Rövid idő alatt megvetették lábukat a magyar piacon. Később a pezsgőgyár megjelent hazai és nemzetközi kiállításokon, ahol kiemelkedő sikereket ért el. A cég vezetését Littke Lőrinc halála után fia József vette át, akinek vezetésével elérte a gyár a fénykorát. 1888-ban a belga főkonzul tett látogatást az üzemben, majd 1891-ben I. Ferenc József császár a Pécsi Székesegyház felszentelésekor a gyártelepen is látogatást tett. Ennek emlékét őrzi a bejáratnál látható márványtábla. Az akkori sikeres pezsgők (Monopole, Sport és az Imperial Grand Vins Sec) megkóstolása után az udvar nagytételű megrendelést tett a Littke pezsgőfélékre. Rövidesen, 1892-ben az uralkodó megadta a Littke cégnek a magyar pezsgő gyárosok között elsőként a „Császári és Királyi Udvar Szállítója” címet.

A nagy fellendülést követte azonban a két világháború.

Az általános gazdasági visszaesés gátat szabott az újabb fejlesztéseknek, majd az államosítás vetett véget a Littke korszaknak Pécsett. A termelés 1966-ban indult be újra Pannonvin Pezsgőgyár név alatt. A Pincegazdaság 1978-ban egyesült a Villány-Siklósi Állami gazdasággal és Villány-Mecsekaljai Borgazdaság Kombinát néven működött.

A cég történetének következő állomását az 1990. évi privatizáció jelentette, amikor is többségi állami tulajdonú Rt. lett. 1996 szeptemberétől a Pezsgőház svéd tulajdonba került és Pannonia Cezar néven folytatta a pezsgőgyártás hagyományait. Mivel a Kft tevékenysége időközben szőlőtermesztéssel és borászattal bővült, 2003 októberétől Cezar Winery Kft néven a pezsgők mellett díjnyertes boraival is megjelent a minőségi italok piacán.

Forrás: pezsgopince.hu


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

borfokusz.hu
© Pauló Lajos 2013