Oldalsáv
»
O
l
d
a
l
s
á
v
«
Tolcsva – Tokaj Oremus Pincészet
2012.10.19. | Bagyinszki Zoltán

Az Oremus szőlőbirtok 1993-ban alakult meg a spanyol Vega Sicilia testvérbirtokaként. A birtok szőlőterületei a borvidék tizenhárom dűlőjében találhatóak, hat település határában. A különböző dűlők más-más talaj- és mikroklimatikus adottságokkal rendelkeznek. A vulkanikus riolit és andezit alapkőzeteken kialakult talajokban gyakran találkozhatunk olyan féldrágakövekkel, mint a jáspis vagy az obszidián.

A dűlők adottságai eltérőek, az viszont közös bennük, hogy az 1803-as Szirmay-féle besorolás szerint első osztályú területeknek nevezhetők. A birtok szőlődűlőin az államilag elismert szőlőfajták (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kövérszőlő) művelése mellett kísérleteznek filoxéravész előtti fajtákkal is.

Az Oremus száraz bora, a Mandolás testes, élénk, üde savakkal rendelkezik, melynek harmóniáját a fahordós erjesztés és a finom seprőn történő borérlelés alakítja ki. A Furmintból készült Mandolás hat hónapon keresztül érlelődik fahordóban, majd további fél éven keresztül a palackban. Elsősorban halakhoz, levesekhez, különféle szárnyasokhoz és tenger gyümölcseihez 10˚C fokra hűtve ajánlják. Az Oremus Nemes Késői Szüret alapanyagát, a nagyobbrészt aszúsodott szemeket tartalmazó fürtöket külön válogatják. A mustot fahordókban erjesztik és érlelik. A késői szüretelésű borok nagyszerűek aperitifként, és kitűnő desszertborok süteményekhez, gyümölcsös fagylaltokhoz is. A birtok aszúborait az összetett ízvilág, a határozott sav-cukor harmónia jellemzi. Önállóan, aperitifként vagy baráti összejövetelen egyaránt fogyaszthatóak, de kitűnő kísérői lehetnek kéksajtoknak, libamájnak, desszerteknek, vagy gyümölcsös süteményeknek is. Az aszúborokat legtökéletesebben 8-10˚C fokra hűtve élvezhetjük.

A díszkert közepén álló klasszicista kúria ma megújult formájában az Oremus vendégfogadásának kedves hangulatú színhelye, ahol a birtokra látogatók a helyi művészeti fesztiválok alkalmával rendezett koncertek során egyszerre hódolhatnak a zenei és a kulináris élvezeteknek. A pincelátogatáshoz, borkóstoláshoz előzetes bejelentkezés szükséges. A birtokközpont másik ékessége a több kilométernyi pincelabirintus, mely 2002 óta a Világörökség védelmét élvezi. A vulkáni tufába kézzel vájt föld alatti pincék a 13. század óta őrzik a tokaji borokat. A birtok borai kiváló minőségű zempléni kocsánytalan tölgyfából készült, 136 literes gönci és 210 literes szerednyei hordókban érlelődnek a pinceágak útvesztőiben, akár több éven keresztül.

Forrás: www.borespiac.hu


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

borfokusz.hu
© Pauló Lajos 2013